Renginiai

Pamokos ne mokyklos erdvėse 2023 m. gegužės 4 d.

Gegužės 4 d. Naujininkų progimnazijoje pamokos ir edukaciniai užsiėmimai vyko ne mokykloje, o daugybėje skirtingų erdvių.

 5b kl. anglų k. pamoka Vilniaus senamiestyje  ,,700 metų sav(it)ų istorijų“.5b klasės mokiniai, lydimi anglų k. mokytojų V. Baliulienės ir Ž. Motiejūnienės, ankstyvą ir saulėtą gegužės 4-tosios rytą patraukė į Rotušės aikštę. Čia jiems prasidėjo integruota anglų kalbos, lietuvių kalbos ir istorijos  pamoka. Mokiniai vaikščiodami senamiesčio gatvėmis, užsukdami į kiemelius ir skverus susipažino su praeities ir dabarties Vilniumi, atliko įvairias grupines užduotis, už kurias gaudavo įvertinimą - ,,auksinį Žygimanto dukatą“.  Rotušės aikštėje apžiūrėję atminimo lentą ir išgirdę pasakojimą apie Radvilą Našlaitėlį, mokiniai pasuko į Stiklių gatvę, viename iš kiemelių  apžiūrėjo Metraštininko skulptūrą, sužinojo apie knygų leidybą LDK bei apie Vilniuje veikusias stiklo manufaktūras, išgirdo Barboros ir Augusto meilės istoriją. Trumpai sustojus Prancūzparkyje buvo prisiminta, kad Vilnius visuomet buvo daugiakultūris miestas, kuriame gyveno ir miestą kūrė įvairių tautų žmonės, apžiūrėtas realaus Vilniuje gyvenusio žmogaus atvaizdas ant sienos. Po to sekė kūrybinės užduotys Literatų gatvėje bei interaktyvios architektūros stilių paieškos užduotys Maironio gatvėje. Pamokos pabaigoje mokiniai užsuko  VDA, atliko kūrybines užduotis ir apžiūrėjo Meno forto kiemelį, analizavo mozaiką su Vilniaus vaizdais. Pamokos refleksija vyko Sereikiškių parke, mokiniams buvo skirta apibendrinamoji užduotis - parengti lankstinuką anglų kalba apie pamokoje aplankytas Vilniaus vietas.  

6a klasės mokiniai lankėsi Vilniaus universiteto meteorologijos stotyje. Moksleiviai turėjo puikią galimybę gyvai pamatyti įvairių atmosferos rodiklių matavimo prietaisus bei susipažinti su jų veikimo principais. Vėliau visi drauge persikėlė į geologijos muziejų, kur pamatė senesnius už mūsų Žemę atvykėlius iš kosmoso - meteoritus bei susipažino su vertinga uolienų ir mineralų kolekcija, kurioje galėjo išvysti ir brangakmenių.

6b klasė apsilankė M. K. Čiurlionio namuose. Edukacijoje, kurią vedė profesionali aktorė bei režisierė Livija Krivickaitė, mokiniai artimiau pažino ir pasinėrė į magišką M. K. Čiurlionio asmenybės ir kūrybos pasaulį. Besisvečiuodami jaukiuose ir istorinę praeitį menančiuose kompozitoriaus ir dailininko namuose moksleiviai susipažino su jo vaikyste, kuri kaip ir kiekvieno vaiko, buvo kupina nuotykių ir potyrių. Pasitelkdama profesijos subtilybes, renginio vedėja vaikams papasakojo apie Sofijos Kymantaitės ir M. K. Čiurlionio gyvenimą, meilę bei kūrybą. Pasakojamų istorijų mokiniai klausėsi jaukiai susibūrę kambaryje, kuriame skleidėsi šių dviejų žmonių istorijos pradžia. Edukacijos metu vaikai buvo įtraukti į jos eigą, kartu skaitė M. K. Čiurlionio laiškus Sofijai ir Sofijos Kymantaitės – Čiurlionienės atsiminimus.

7b klasei rusų kalbos pamoka vyko Markučių dvare. Edukacijos metu moksleiviai sužinojo, kada  ir kas pastatė Markučių dvarą, kokie žmonės jame gyveno ir kaip visa tai susiję su pasaulinio garso poetu A. Puškinu. Mokiniai turėjo puikią galimybę susipažinti su garsių dvaro šeimininkų aplinka, pomėgiais, išnagrinėti jų šeimos herbą. Po edukacijos dvare visi drauge pasivaikščiojo po pavasariu alsuojantį parką, aplankė Grigorijaus Puškino  ir Varvaros Puškinos kapus.

8b klasė dalyvavo integruotame istorijos ir anglų kalbos užsiėmime „Vilniaus barokas ir klasicizmas“.  Mokiniai patys sudarė norimų aplankyti vietų ir objektų maršrutą, surado apie juos informaciją ir pristatė ją klasės draugams. Edukacijos metu moksleiviai aplankė ir susipažino su Visų Šventųjų, Šv. Teresės, Šv. Kazimiero, Šv. Jonų bažnyčiomis, Prezidentūra ir Valdovų rūmais. Smagu buvo paklaidžioti Vilniaus gatvelėmis, prisiliesti prie miesto istorijos klodų.

 8a klasės mokiniai kartu su mokytojomis R. Volodkovič ir V. saboniene savo kelionę pradėjo Naujininkų stotelėje, iš kurios keliavo į Markučių dvare vyksiančią rusų kalbos pamoką. Pasiekę kelionės tikslą, visi drauge pakilo į aukštą kalną ir ten išvydo įžymųjį muziejų. Moksleiviai aplankė Puškinų kapą, užsuko į senąjį dvarą, kuriame apžiūrėjo ir ištyrinėjo kiekvieną jame saugomą smulkmeną ar įdomesnį daiktą. Namo mokiniai grįžo daug sužinoję bei kupini gerų įspūdžių.

 




Ankstesni įrašai


Dalis 5, 8 klasių mokinių  dalyvavo  ekologinių projektų  respublikiniame  konkurse „Šiukšlė – nešiukšlė.”

Renginio tikslas – ugdyti mokinių kūrybinį mąstymą, ekologišką gyvenimo būdą, skatinti domėjimąsi STEAM mokslais.

Į tūkstantmečio mokyklomis tituluotas ugdymo įstaigas keliauja pirmieji pinigai: paviešintas atrinktųjų sąrašas ir kiek lėšų joms teks - LRT

Kiekvienais metais balandžio mėnesio paskutinį trečiadienį minima Tarptautinė triukšmo suvokimo diena.

5b, 6b, 8b kl. mokiniai balandžio mėnesį dalyvavo integruotame tikybos, lietuvių kalbos projekte „Gyvybės stebuklas“, kuris buvo skirtas Pasaulinės gyvybės dienos minėjimui.