Renginiai

Pamokos ne mokyklos erdvėse spalio 7d.

Spalio 7d. Naujininkų progimnazijoje pamokos vyko be vadovėlio, netradicinėje aplinkoje. Tądien 1-8 klasių mokiniai ir jų mokytojai savo veiklą perkėlė į įvairias Vilniaus vietas.

1a ir 1c klasės keliavo į Alpakų ūkį, kur dalyvavo edukacinėje veikloje. Išvykos metu mokiniai sužinojo daug įdomių faktų apie šiuos gyvūnus: kodėl ir kokiomis sąlygomis jie yra laikomi ūkyje, kokiais būdais gyvūnais yra rūpinamasi, kokia būna alpakų vilna, kokios spalvos vyrauja ir kokio sezono metu šie gyvūnai yra kerpami. Edukacijos dalyviai turėjo galimybę paglostyti ir pamaitinti ne tik suaugusias alpakas, bet ir jų jauniklius. Vaikams ši patirtis buvo labai naudinga. Mokiniai į mokyklą grįžo pilni neišdildomų įspūdžių.

1b klasė aplankė Energetikos ir technikos muziejų. Mokiniai susipažino su fizikos dėsniais, sužinojo, kas slepiasi telefonų, televizorių, kompiuterių viduje, suprato, kaip veikia tam tikros buities technologijos. Moksleiviai pamatė elektrą, kurios įprastai mes nematome, sužinojo, jog šviesos žmonės taip pat nemato, tačiau išbandė įrenginį, kuris matuoja šviesos spindulio ilgį ir pagal tai skleidžia garsą. Mokiniai pamoką baigė ypač linksmai ir netradiciškai – iš antro aukšto nusileido ne laiptais, o čiuožykla.

2a klasės mokiniai lankėsi Vilniaus moksleivių sveikatos centre, kuriame tobulino plaukimo įgūdžius.

2c klasės mokiniams pasaulio pažinimo edukacinė pamoka "Nuo grūdo iki kepalo“ vyko Lietuvos nacionaliniame muziejuje. Mokiniai sužinojo, kad duona yra vienas seniausių valgių, susipažino su duonos kepimo papročiais ir tradicijomis, išgirdo kiek vardų turi duonelė ir kodėl ji laikoma šventa. Vaikai žaidė žaidimus, minė mįsles ir atliko kūrybines užduotis.

3 b klasės mokiniai dalyvavo Bažnytinio paveldo muziejuje organizuojamoje edukacijoje "Simbolių paslaptys ir galia". Edukacijos metu mokiniai patys gamino papuošalus „shrink plastic“ technika.

4b kl. mokiniai dalyvavo ekskursijoje, kuri vyko Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Fojė vaikai pamatė senose knygose vaizduojamus žymiausius Lietuvos žmones. Gidė mokiniams paaiškino, kaip reikia elgtis su knyga, kai ją paimi iš skaityklos, kur ir kaip vėliau ją grąžinti. Ekskursijos vadovė papasakojo apie pirmosios lietuviškos knygos autorių M. Mažvydą. Mokiniai aplankė V. Landsbergio padovanotą šeimos bibliotekos skyrių, užsuko į garso įrašų ir kino studijas, muzikos ir menų skaityklą, dirbtuves ,,Pats sau“, kuriose galima tapti kūrėju, pataisyti sugedusį daiktą. Vaikai sužinojo, kad bibliotekos saugyklose yra 7 mln. knygų, pamatė ir labai gražių knygų iš ,,aukso fondo“. Ekskursija baigėsi vaikų ir jaunimo skyriuje, kur mokiniams buvo  pademonstruota, kaip užsisakyti norimą knygą.

4c klasė vyko į Lietuvos kino, teatro ir muzikos muziejų, kur dalyvavo edukacijoje "Animacijos kūrimas. Prisimink močiutę". Užsiėmimo metu vaikai patys iš plastilino lipdė savo personažus ir  kompiuterinės programos pagalba kūrė trumpus animacinius filmukus.

5a klasės mokiniams technologijų pamoka „Baldai. baldų gamyba“ vyko Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje. Mokiniai sužinojo, kokie baldai eksponuojami parodoje, kaip ir kada jie buvo pagaminti, kodėl kai kurie baldai nerestauruoti. Vėliau vaikai gamino magnetukus, margino juos akriliniais dažais. Pasibaigus edukacijai mokiniai išskubėjo namo, kartu su savimi išsinešdami patirtus įspūdžius ir savo pačių rankomis pagamintus kūrybinius darbelius.

5b klasės pamokos vyko Lietuvos nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje. Čia mokiniai
susipažino ne tik su bibliotekos istorija, jos erdvėmis, bet ir dalyvavo kūrybinių dirbtuvių PATS SAU organizuotoje veikloje „Aplikacija su termo presu“. Kūrybinėse dirbtuvėse mokiniai
sužinojo, kaip mažiau vartojant, pakartotinai panaudojant daiktus ar net perdirbant juos, galima
prisidėti prie tvarios ateities kūrimo.

6 b klasė dalyvavo edukacinėje pamokoje ,, Muzika be ribų”.  Pamokoje buvo paliesta labai aktuali ekologijos tema. Mokiniai turėjo galimybę pasigaminti muzikos instrumentus iš antrinių žaliavų ir vėliau pamėginti jais ,, pagroti”.  Kai kurie vaikai išdrįso išbandyti dirigento profesiją.

7a klasės mokiniai lankėsi Lietuvos saugomų teritorijų centre. Čia jie sužinojo, kaip skirstomos teritorijos, kuo nacionalinis parkas skiriasi nuo draustinio. Mokiniai noriai klausėsi paukščių balsų, domėjosi vietovių herbais, regionų įžymybėmis.

8a klasė vyko į pažintinį žygį po Vilniaus pilių kultūrinio rezervato  ir Antakalnio rajono teritoriją. Moksleiviai aplankė Trijų Kryžių, Bekešo, Gedimino kapo, Stalo piliakalnius. Pakeliui grožėjosi apaštalų Šv. Petro ir Povilo bažnyčia, užsuko į Antakalnio kapines. Kiekvienoje lankytinoje vietoje mokiniai trumpai papasakojo apie jas, jų svarbą ir reikšmę miesto ir šalies istorijai. Antakalnio kapinėse prisiminė Sausio – 13-osios  ir Medininkų tragedijos aukas, aplankė visuomenei nusipelniusių žmonių kapus. Žygio metu vaikai kopė į stačius garsių piliakalnių šlaitus, grožėjosi rudenėjančio Vilniaus panoramomis. Moksleiviai atliko nemažą fizinį darbą – nužingsniavo  11000 žingsnių ir kartu pasidžiaugė buvimu gamtoje.

8b klasė lankėsi VU Gyvybės mokslų centre, Zoologijos muziejuje. Mokomąją  ekskursiją vedė  muziejaus darbuotoja. Pirmiausia gidė supažindino su muziejaus istorija, vėliau mokiniai apžiūrėjo  bestuburių kolekciją. Ekspozicijoje pamatė  voragyvius, vabzdžius, moliuskus ir kitus bestuburius gyvūnus, pvz., parazitinių kirmėlių kolekciją, įvairius nariuotakojus (jūrų antytę ir gilę, omarus, langustus, krabus, skolopendras, skorpionus, solpūgas, šimtakojus ir kt.), dygiaodžius (jūrų ežius ir žvaigždes). Klausydami gidės pasakojimo išsiaiškino, kuo ypatingi šie gyvūnai. Toliau  stebėjo stuburinių kolekciją. Gidė įdomiai apibūdino kiekvieną gyvūnų grupę.  Mokiniai sužinojo, kodėl daugelis gyvačių gali praryti gerokai didesnį už save grobį, kokie paukščiai savo jauniklius maitina pienu.




Ankstesni įrašai


Spalio 5 –ąją progimnazijos aštuntokai pasveikino mokytojus pasitikdami prie durų ir įteikdami  gėlių. Mokykloje jautėsi smagus šurmulys. Mokytojų kambaryje laukė mokinių padarytos sveikinimų atvirutės.
Po pamokų progimnazijos mokytojų bendruomenė keliavo į Kairėnų botanikos sodą, kuris pasitiko nusidažęs rudeniškomis spalvomis. 

Mieli Tėveliai,

Kviečiame Jus į Visuotinį progimnazijos 1-8 klasių tėvų susirinkimą, kuris įvyks 2022 m. spalio mėn. 11 d., 18.00 val.
Susirinkimas vyks nuotoliniu būdu per MS Teams.

 

Nuoširdžiai dėkojame Naujininkų bendruomenės švietimo įstaigų vadovams, mokytojams, ugdytiniams už gražius muzikinius sveikinimus, skirtus „Sveikiname Naujininkus ir Vilnių‘700“ šventei paminėti, nuostabias skrybėlaites, gerą nuotaiką.

Pagarbiai Rita Juozapaitienė

Akimirkos iš tradicinės Naujininkų bendruomenės šventės, kurioje aktyviai dalyvavome.

   Europos kalbų diena minima kasmet rugsėjo 26 d. Tradiciškai šią progą prisiminėme ir mes. Kalbų mokytojai mūsų progimnazijoje vedė netradicines pamokas.